Vatten och avlopp

Stopp i avlopp

När vatten rinner ut sakta i avloppen i kök och badrum har det oftast blivit stopp i avloppet. Stopp kan bero på igensatta vattenlås och golvbrunnar, avlagringar i avloppsledningarna eller nedspolning av föremål i avloppet.

Undvik stopp i avloppen

Släng kaffesump och teblad i soporna, inte i vasken! Släng bomullstops, bindor och pappershanddukar i papperskorgen, inte i toaletten! Tag bort hår och annat som fastnat i bottenventilen i badkaret, handfatet och diskhon.

Rensa avlopp

Mindre stopp i avloppen går enkelt att åtgärda själv. Använd en avloppsrensare med sugkåpa av gummi. Den finns att köpa i vanliga varuhus. För att göra rensningen mer effektiv kan du öka trycket genom att hålla för hålet som är tänkt som översvämningsskydd.

Vattenlåset är den lilla boj som finns på avloppsröret. Tag bort botten av vattenlåset från diskbänk/handfat och använd rensspiral för att göra rent i avloppsledningarna. Ställ en hink under vattenlåset innan du skruvar loss det. Det kan hända att avloppsvattnet har stigit upp förbi rensstället. Det ska finnas vatten i vattenlåset för att förhindra dålig lukt att komma upp i lägenheten. Även golvbrunnen i badrummet har ett vattenlås som måste rensas med jämna mellanrum för att inte dålig lukt ska uppstå. OBS! Använd aldrig kaustiksoda för att rensa avloppet, då detta kan förvärra situationen.

Sophantering

Sopstopp och överfulla källare leder till höga hanteringskostnader - pengar som istället skulle kunna användas för ökad trivsel i området. Tänk därför på följande:

Knyt alltid ihop soppåsen ordentligt innan du kastar den. Ställ aldrig sopor i trapphusen, inte ens för en kort stund.

Mobil miljöstation

Som ett alternativ till fasta miljöstationer finns även en mobil miljöstation. Den består av en lastbil som på bestämda tider och platser hämtar hushållens farliga avfall och småelektronik.

När kommer miljöbilen till mitt område?